Republika e Kosovës / Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve

Dogana e Kosovës

Telefoni për të raportuar
korrupsionin dhe kontrabandën

0800 500 95
Thirrje pa pagesë

Vizita e Presidentes shënon një moment historik në integrimin e zhdoganimit ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë

Lajme

05 September 2023

Vizita e Presidentes shënon një moment historik në integrimin e zhdoganimit ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë

Durrës, 5 shtator 2023 – Vizita e sotme e Presidentes së Republikës së Kosovës Dr. Vjosa Osmani- Sadriu në Portin e Durrësit ka nderuar arritjet e jashtëzakonshme që rezultojnë nga aranzhimi për kryerjen e operacioneve të zhdoganimit në Portin e Durrësit, që nga 1 tetori i vitit të kaluar. Kjo nismë strategjike, embështetur nga marrëveshja ndërshtetërore në mes të Qeverive tona dhe e dekretuar nga Presidentja dhe nxitur nga bashkëpunimi ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë, ka sjellë përfitime të konsiderueshme për të dyja vendet.

Me rastin e vizitës Presidentja Osmani -Sadriu shprehu mirënjohjen e saj për Doganat e të dyja vendeve dhetheksoj rëndësinë e përdorimit të këtij Porti nga ana e bizneseve kosovare, duke vënë në pah se zhdoganimi iDoganës së Kosovës në Portin e Durrësit kursen kohën dhe koston, sikurse edhe e lehtëson operimin e bizneseve kosovare në tregjet ndërkombëtare.

Reduktimi i kostos i sjell përfitime ekonomisë së Kosovës

Një nga arritjet e theksuara është ulja e ndjeshme e kostove për ekonominë e Kosovës, duke arritur në një kursim vjetor prej 9 milionë euro. Ky efikasitet i kostos ka kontribuar drejtpërdrejt në mirëqenien ekonomike të Kosovës dhe bizneseve të saj.

Rritja e Integrimit të Sistemit dhe Mundësive Ekonomike

Partneriteti ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë e ka ngritur integrimin e sistemit në një nivel më të lartë, duke shërbyer si shembull unik në regjionin tonë. Kjo jo vetëm që thjeshton proceset doganore, por gjithashtu siguron një bazë të fortë për një integrim më të thellë ekonomik. Sinergjia që rezulton hap dyert për bashkëpunim të mëtejshëm ekonomik.

Rritja në trafikun e tregtisë së jashtme sjell përfitime për Shqipërinë

Porti i Durrësit ka shënuar një rritje të dukshme të trafikut nga tregtia e jashtme e Kosovës, duke u rritur me 50% më shumë se viti i kaluar. Ky fluks tregtar po përkthehet në të ardhura shtesë të konsiderueshme për Portin e Durrësit, duke e bërë atë dukshëm më konkurrues brenda rajonit. Ekonomia e Shqipërisë do të përfitojë ndjeshëm nga ky zhvillim.

Dogana e Kosovës sivjet ka arkëtuar 255 milionë euro nga procesi i zhdoganimit në Portin e Durrësit. E rëndësishme është se kjo është arritur pa asnjë implikim shtesë në kosto për fondet publike, falë efikasitetit të integrimit.

Integrimet e mëtejme në ardhmen dhe mësimet e nxjerra

Duke u bazuar nga mësimet e vlefshme të nxjerra gjatë këtij bashkëpunimi të suksesshëm, Doganat e Kosovës dhe Shqipërisë po eksplorojnë në mënyrë aktive mundësitë për të shtrirë integrime të ngjashme në fusha të tjera me interes të përbashkët. Kjo qasje e të menduarit përpara premton përfitime edhe më të mëdha ekonomike dhe logjistike në të ardhmen.

Ne i shprehim mirënjohje të përzemërt zyrtarëve të përkushtuar të Administratave Doganore të Kosovës dhe Shqipërisë, për përpjekjet e palodhshme të të cilëve kanë qenë të dobishme për ta bërë këtë integrim një sukses të jashtëzakonshëm.

Vizita e Presidentes shërben si një rast i rëndësishëm për të shënuar arritjet e kësaj marrëveshjeje të zhdoganimit dhe për të pritur një të ardhme edhe më të integruar dhe më prosperuese për Kosovën dhe Shqipërinë.

IMG_2610